Je simkaart knippen – hoe doe je dat?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp

Je simkaart knippen - hoe doe je dat?

Heb je een nieuwe telefoon, maar past je huidige simkaart er niet in? Dan kun je een nieuwe kopen. Maar dat kost je al gauw zo’n € 10,-. Je kunt het kaartje ook zelf op maat knippen, zodat hij in je nieuwe telefoon past. Hier lees je hoe je dit doet.

Verschillende soorten simkaarten

De eerste simkaart was zo groot als een pinpas. Tegenwoordig is deze een stuk kleiner en verkrijgbaar in drie formaten: de mini-versie (standaard), de micro-sim en de nano-variant. De mini- en de standaarduitvoering worden al sinds de introductie van de micro-versie in 2003 niet meer gebruikt. De nieuwste smartphones worden over het algemeen uitgerust met de ‘jongste’ simkaart: de nano-sim. 

Naar de nano-sim

Als je van een oudere smartphone naar een nieuwer model gaat, moet je je simkaart mogelijk bijknippen tot nano-formaat. Dit gaat tegenwoordig in de meeste gevallen om een micro-variant (15×12 mm) naar een nano simkaart (12,3 x 8,8 mm). De oudere standaard simkaart was nog iets groter (25×15 mm). Het bijknippen kun je zelf doen. Er zijn twee manieren voor: met een sjabloon of met een simkaart knipper.

Knippen met een sjabloon

De kaart op maat knippen met een sjabloon is relatief makkelijk om te doen. Online kun je hier sjablonen voor vinden. Print het sjabloon op het juiste grootte uit. Anders loop je het risico dat je teveel of juist te weinig van het kaartje afknipt. Dit kan veroorzaken dat je simkaart vast komt te zitten in je telefoon. Wil je zeker weten dat het sjabloon goed uit de printer is gekomen? Op het sjabloon staan alle formaten / vormen simkaarten. Dus jouw huidige simkaart zal precies moeten passen in een van deze vormen. Past dit niet helemaal, zoek een ander sjabloon wat wel exact past.

 

Behalve het sjabloon en een schaar heb je een pen of stift en een vijl of schuurpapier nodig. Trek met de pen of stift de lijnen waar je langs moet knippen. 

 

Knip de kaart uit langs deze lijnen. Knip aan de buitenkant van de lijnen, zodat je het metalen deel van het kaartje niet raakt. Dit kan er namelijk voor zorgen dat hij beschadigd raakt en je hem niet meer kunt gebruiken. Controleer na het knippen of de kaart de juiste grootte heeft door hem in de tray van je telefoon te leggen. Hij moet precies passen. Zo niet, vijl of schuur hem bij tot hij op maat is. 

Op maat maken met een knipper

Een andere manier om je simkaart in de juiste maat te krijgen, is met behulp van een knipper. Je steekt je kaart erin en de schaar van het apparaatje knipt hem in één keer tot het juiste formaat. Zorg er wel voor dat je de kaart er op de juiste manier in steekt, anders wordt hij scheef geknipt en past hij niet in je telefoon of gaat ‘ie kapot. 

Durf je het toch niet aan om zelf je simkaart te knippen? Laat het dan in een telefoonwinkel doen. Dan weet je zeker dat de kaart niet beschadigd raakt of zelfs onbruikbaar wordt. Als je kaart is bijgeknipt tot het juiste formaat, kun je je telefoon met vast abonnement of sim only gewoon weer gebruiken zoals je gewend bent. Heel veel succes. 

Over Telecomplaza.nl

Telecomplaza.nl maakt het eenvoudig om een telefoon met/of abonnement te kiezen. Door de praktische hulptools die we bieden kun je snel een goede keuze maken.

LAATSTE BERICHTEN

Mis niets!

Weekly Tutorial